5 greseli la prima vedere

Sunt greseli elementare. Le intalnim cel putin de cateva ori pe saptamana cand vizitam diverse site-uri web. Sunt cunoscute si, cu toate acestea, nu sunt remediate. Dimpotriva, le intalnim propagate in multe alte site-uri. Este indolenta ori nestiinta? Voi decideti!

In cele ce urmeaza voi descrie 5 din cele mai frecvente greseli de design, de functionalitate sau de continut, pe care le putem intalni in diverse site-uri web. Voi incepe cu o greseala pe care o intalnim chiar si in site-uri de eCommerce, foarte cunoscute. O greseala care, din punctul meu de vedere, ridica intrebari asupra credibilitatii si autenticitatii unor informatii ce stau la baza deciziilor cumparatorilor.

#1. Review-uri generate de falsi clienti

Reputatia unei afaceri si a unui site web depind in mod crucial de review-urile postate de catre consumatorii produselor ori serviciilor acelui site. Cel putin 85% din deciziile de a cumpara un produs se datoreaza review-urilor pozitive postate de catre alti cumparatori ai acelui produs. Cum ar reactiona acestia daca ar realiza ca majoritatea review-urilor acelui produs sunt false, acestea fiind de fapt inventate de catre proprietarii site-ului (si prietenii acestora) pentru a spori vanzarea anumitor produse, altfel mai putin populare printre cumparatori?

In mediul online romanesc, unul dintre cele mai mari si mai cunoscute site-uri de eCommerce, permite in mod flagrant oricui sa posteze review-uri ale produselor sale. Aceasta insemna, ca orice persoana, poate posta un review pozitiv (sau negativ) asupra unui produs, asupra livrarii sau interactiunii cu angajatii site-ului, fara a fi cumparat acel produs din site-ul respectiv. Mai mult, postarea unui review nu este restrictionata nici macar de crearea unui profil de utilizator si autentificare.

O astfel de neglijenta poate afecta grav credibilitate unui site-web si, corespunzator, a afacerii respective.

Un caz similar poate fi intalnit in site-ul www.medici-stomatologi.ro in care exista o intreaga sectiune, publica, dedicata crearii unei recomandari de cabinet stomatologic. Se poate adauga o recomandare pentru orice cabinet sau medic stomatolog, fara a fi interactionat vreodata cu acel doctor si fara a fi calatorit vreodata in acel oras. Este suficienta introducerea unei adrese valide de email in cadrul recomandarii, pentru a o putea valida ulterior.

Credibilitatea unui astfel de site web lasa mult de dorit si, un potential consumator al site-ului, va cauta cu siguranta informatia sau produsul dorit in alta parte, cel mai adesea la concurenta mai bine pozitionata.

#2. Link-uri nefunctionale sau butoane false

Este surprinzator cate link-uri nefunctionale se pot gasi intr-un site web, doar pentru ca proprietarul site-ului a considerat ca nu este nevoie sa mai plateasca o persoana pentru teste.

Link-urile nefunctionale sunt cel mai des intalnite sunt cele de tip internal links sau outbound links. Orice referinte catre alte pagini ale site-ului (sau catre paragrafe din cadrul aceleiasi pagini) ar trebui verificate in urma unei actualizari a paginii respective.

Multe link-uri nefunctionale sunt, de asemenea, intalnite in sectiunea de footer a unui site web. Greseala frecventa este aceea in care creatorul site-ului a adaugat sectiunea de footer, impreuna cu denumirea link-urilor, urmand sa le actualizez la finalizarea si publicarea site-ului. Doar ca, in ziua publicarii, a uitat sa actualizeze referintele pentru aceste link-uri. Ori, se adauga link-uri catre pagini de Regulament ori Termeni si Conditii de utilizare a site-ului, fiindca asa se obisnuieste intr-un site care se respecta. Doar ca, in ziua publicarii site-ului, aceste pagini lipsesc cu desavarsire.

O alta categorie de link-uri nefunctionale (uneori sunt ilustrate precum un buton, pentru mai mult impact) sunt cele care ar trebui sa deschida un pop-up (o fereastra modala de dialog sau help contextual). Fiindca acestea apeleaza, in general, un cod JavaScript pentru a efectua aceasta actiune, se poate intampla ca acest cod sa nu functioneze corect in alte browsere (aspect care ar trebui, in mod evident, luat in considerare si testat inca din etapa de design a site-ului).

In site-ul ibusiness.com.ro (fostul computerworld.ro) link-ul/butonul Aboneaza-te la Newsletter nu incarca absolut nimic, nici o pagina noua, nici o fereastra de dialog...doar o modificare in URL (#conectoo_hidden). In afara de a starni iritarea vizitatorului, acest buton nu face absolut nimic.

 

Un alt exemplu este cel al site-ului econsulat.ro ce contine in sectiunea de footer 4 link-uri nefunctionale.

 

#3. Mesaje de validare ale unui formular online

Folosirea platformelor de Content Management System (e.g. Wordpress, Drupal) pentru crearea rapida de site-uri web a facilitat imixtiunea diverselor mesaje in limba engleza in site-uri create in alta limba decat engleza. Cele mai frecvente mesaje sunt cele de eroare la accesarea unei resurse web sau la validarea unui formular (e.g. formular de contact).

Formularul de contact din site-ul web http://www.beopen.ro/ contine o singura propozitie in limba romana, restul formularului fiind complet in limba engleza, incluzand numele campurilor, numele butonului de trimitere si mesajele de eroare. In plus, un formular de contact ar trebui sa includa in categoria informatiilor obligatorii fie email-ul or numarul de telefon, pentru a putea oferi un raspuns.

 

O alta categorie de mesaje frustrante la completarea unui formular online este reprezentata de mesajele criptice, lipsite de orice indiciu. Cel mai cunoscut este probabil: A aparut o eroare neasteptata la trimiterea formularului. Astfel pot fi justificate figurile nedumerite, identificate foarte sugestiv de limba romana precum: a ramane interzis sau a te uita ca vitelul la poarta noua.

 

#4. Greseli gramaticale, folosirea unui vocabular neinspirat

Mentiunile pentru aceasta categorie se pot intinde la nesfarsit. Greseli cunoscute si repetate cu indiferenta!...

  • greseli gramaticale (e.g. dezacordul, despartirea gresita cu cratima, litere lipsa, conjugari gresite ale verbelor);
  • greseli de lexic si semantica (e.g. lipsa cunoasterii sensurilor anumitor cuvinte si folosirea lor inadecvata);
  • folosirea neinspirata a unor epitete sau expresii;
  • fraze lungi si intortocheate;
  • cliseele si toate mijloacele scrise necesare pentru a exprima grandomania, lauda de sine si marketing-ul de proasta calitate.

Intr-o postare viitoare voi prezenta o selectie a celor mai aberante si cliseice exprimari, repetate in multe site-uri web romanesti ce nu pot intelege conceptul unui site bine scris, caracterizat de un continut original. Fiindca, nu-i asa, acesta (i.e. site-ul web) ar trebui sa reflecte calitatea produsului sau serviciului vandut!

 

#5. Confuzie creata de erori criptice de sistem sau denumiri neinspirate pentru butoane/link-uri

Acestea sunt genul de erori care lasa vizitatorul cu 2 intrebari, oarecum retorice:

- Aoleo! Ce-am facut?

ori

- Ok, si ce pot face acum, daca imi da eroare?

Din observatii personale pot arata cum, in cadrul unei firme de IT, utilizand interfata site-ului github, foarte multi angajati faceau aceasi greseala ce se termina inevitabil cu intrebarea nr. 1. Este adevarat ca s-a intamplat mult mai des, la inceput, cand s-a decis folosirea GitHub pentru gestionarea cererilor de suport. Dupa familiarizarea cu interfata aplicatiei, aceasta greseala a fost mult mai rar intalnita.

Problema consta in faptul ca detaliile unei cereri se dechideau intr-o fereastra modala de dialog in care utilizatorul completa ceva in campul de comentarii; in momentul in care se introducea un comentariu, butonul [Close issue] isi schimba numele in [Close and Comment]. Cum acesta se afla pe prima pozitie, in momentul in care comentariul a fost introdus, utilizatorul apasa pe butonul [Close and Comment] in loc sa apese pe cel de-al doilea buton [Comment]. Rezultatul: majoritatea cererilor de suport erau inchise (i.e. rezolvate) in mod eronat.

Din fericire, unele actiuni sunt reversibile. Ce poate face insa un utilizator, cand primeste mesajul urmator (care ar putea genera intrebarea nr. 2 de mai sus)?

Site-ul econsulat.ro ofera informatii suplimentare atunci cand se apasa pe link-ul Detalii eroare. Sunt convins ca ne-ar fi mult mai bine fara aceste detalii!

Pentru astfel de situatii, creatorul unui site web ar trebui sa furnizeze un feedback pe intelesul tuturor si, mai ales, constructiv, in sensul ca ofera o solutie alternativa utilizatorului site-ului, astfel incat acesta sa poata finaliza actiunea pentru care a accesat acel site.

Un alt scenariu este cel al link-urilor de tip Afla mai multe sau Mai multe detalii. Cel mai adesea, acestea redirectioneaza vizitatorul catre formularul de contact al site-ului, refuzandu-i astfel familiarizarea cu natura serviciilor sau produselor pe care le poate solicita.

Site-ul web http://www.beopen.ro/ contine in pagina principala 4 link-uri de tip Afla mai multe. 2 dintre acestea reincarca aceasi pagina, iar celelalte 2 incarca pagina cu formularul de contact. Astfel, un potential client ar fi obligat sa scrie un mesaj foarte lung si detaliat pentru a obtine raspunsuri ce ar fi trebuit sa se regaseasca deja in paginile site-ului.

Ironia este ca aceste link-uri confuze sunt precedate de propozitii ce abunda in folosirea unor exprimari grandioase: Experienta noastra de peste 10 ani, atentia la detalii, Functionalitatea este [...] importanta.

Concluzii (Recomandari)

Este important sa recunoasteti fata de voi insiva ca site-ul web de care sunteti mandri contine erori, mai mult sau mai putin vizibile. Strategia noastra de eRenovare consta in identificarea aceste erori si recomandarea unor solutii sau idei pentru repararea sau eliminarea acestor erori.

In general, este mai bine sa previi decat sa repari. Asadar, in situatia in care construiti un site web de la zero, aveti in vedere urmatoarele:

  1. Restrictii in modulul de review-uri: numai un utilizator autentificat, ce a utilizat sau cumparat un produs din site-ul vostru, poate posta un review. In caz contrar, credibilitatea afacerii poate fi afectata negativ.
  2. Toate link-urile dintr-un site web trebuie sa fie functionale. Luati in considerare toate categoriile de link-uri: inbound, outbound, ancore catre anumite paragrafe/sectiuni din text, butoane.
  3. Atunci cand folositi plugin-uri sau librarii de cod externe, asigurati-va ca toate mesajele returnate de acestea sunt traduse in limba site-ului.
  4. Cand creati continut pentru paginile site-ului, incercati sa fiti originali si corecti din punct de vedere gramatical. O descriere a serviciului d-voastra in termeni identici cu cei folositi de concurenta nu este de natura sa va favorizeze afacerea.
  5. Evitati folosirea unor nume sau termeni ce pot crea confuzie. Includeti linii suplimentare de text sau butoane de help, in situatia in care anumite actiuni ale site-ului necesita urmarirea unei secvente exacte de pasi.

Puteti descarca de aici o versiune grafica (infographic) a acestor 5 recomandari de baza pentru site-ul d-voastra. De asemenea, puteti solicita serviciile de consultanta oferite de Open Plaza pentru a va renova/imbunatati site-ul web.


Ultima actualizare: 18-04-2017

OPEN PLAZA

ARTICOLE

e-Renovare: modernizarea si imbunatatirea site-ului tau web

Despre "e-Renovare"

Un serviciu de modernizare, de innoire al unui site web pentru a-l ameliora din punct de vedere estetic, al interactiunii cu potentialii vizitatori si al calitatii continutului.

Identitate vizuala: logo-ul orasului tau

Identitate vizuala: logo-ul orasului tau

Un top personal al celor mai reprezentative logo-uri ale unor orase/capitale din Europa

Tipuri de logo: logomark, logotype si combinatie

Ce fel de logo preferati?

Vechimea sau noutatea afacerii d-voastra dicteaza un anume tip de logo, un anume design ...

Cele mai frecvente 5 greseli intalnite intr-un site web

5 greseli la prima vedere

Este momentul intalnirii dintre vizitator si pagina ta web. Dar, acesta se incrunta, se aud click-uri repetate de mouse, dupa care pagina este inchisa.

Gasiti greselile din site-ul web beopen.ro

Gasiti greseala!

O pagina de start ce abunda in greseli si incalcari ale principiilor de design web....www.beopen.ro

Relatia dintre sex si marketing - utilizarea imaginilor cu elemente senzuale, erotice in publicitate

Produsele noastre sunt ... sexy!

Un produs sau serviciu poate fi promovat facand uz de mesaje sau elemente erotice. O strategie indoielnica, ar spune ....

Identificarea defectelor si a continutului slab calitativ intr-un website

Consolidare... schimbare... eliminare...

Identificarea defectelor unui site web incepe cu ilustrarea unui scenariu de usabilitate, mai exact ...

Recompense, cost social si interactiunea cu chestionarele Daedalul Online

Frustrarea vine de la ... Daedalus Online

Completarea chestionarelor online este uneori recompensata. Alteori, recompensa este diminuata de "social cost".