Consolidare... schimbare.... eliminare...

Despre schimbare

Site-ul meu nu are nevoie de schimbari majore! Poate ar trebui adaugate cateva poze si, eventual, inca o pagina cu noua oferta!... In rest, mi se pare ca arata destul de bine!
Am nevoie de un site web pentru afacerea mea. Nu vreau ceva complex, doar o pagina cu ceva informatii despre firma si serviciile oferite si numarul meu de telefon.

Acesta este modul in care un client considera ca isi va imbunatati sau, dupa caz, crea o prezenta in mediul online. Cazul cel mai interesant este, de cele mai multe ori, ilustrat in primul scenariu. Proprietarul site-ului web "simte" ca niste imbuntatiri sunt necesare - fiindca a citit el pe undeva, sau i-a spus cineva, ori a observat pe site-ul concurentei - dar, nu este intru totul convins de necesitatea unor modificari majore.

De ce aceasta reticenta, aceasta opozitie fata de schimbare? Fiindca orice schimbare introduce o serie de factori necunoscuti, greu masurabili, uneori imposibil de controlat. Iar un proprietar de business considera ca afacerea lui a rezistat tocmai datorita controlului pe care l-a exercitat asupra tuturor aspectelor, incluzand site-ul web de prezentare. Este constient ca exista posibilitatea de a atrage chiar mai multi clienti din mediul online, dar are nevoie sa fie convins.

Pe de alta parte, abordarea ta ca furnizor de servicii de imbunatatire a site-urilor web poate fi perceputa ca fiind oarecum agresiva. Oferta ta mentioneaza:

  • consolidarea intregului website;
  • schimbarea setului de culori, a continutului, a modului de navigare;
  • eliminarea unor pagini cu continut invechit, a unor imagini;
  • continut nou, modern, simplificat, directionat catre potentialii clienti;
  • marketing online.

Propunerea ta ca furnizor este bine intentionata, insa implica schimbari pe care beneficiarul nu si le poate imagina. Cuvantul cheie este aici IMAGINATIE. De multe ori, se considera in mod gresit ca procesul de schimbare si cel imaginativ sunt impartite intre furnizor si beneficiar astfel: furnizorul propune un set de schimbari iar beneficiarul trebuie sa-si imagineze produsul final. Gresit! Ce solutii exista?

Identificarea defectelor/punctelor slabe

Pentru a ilustra punctele slabe ale unui site web si pentru a convinge proprietarul acestuia de schimbarile propuse, trebuie inceput cu exemplificarea modului in care vizitatorii acelui site interactioneaza sau, esueaza in gasirea unei informatii. Prezentarea directa a unui prototip sau a unor imagini/schite care sa ilustreze noul aspect si noile functionalitati pot ridica intrebarea: de ce este nevoie sa schimbi functionalitatea X? Functioneaza foarte bine in prezent!

In astfel de situatii trebuie indicat, de exemplu, modul de navigare intortocheat prin care cineva ajunge la un anumit articol/produs/serviciu din site. Sau, poate ca un anume produs trebuie, de fapt, sa fie inclus in cu totul alta categorie.

Viteza de incarcare a site-ului web este si va fi intotdeauna un punct slab. Cu noile tehnologii de optimizare de imagini, de gazduire a unor resurse (fisiere de stil, fisiere JavaScript) in CDNs (Content Delivery Network) performanta unui site web poate fi imbuntatita in mod semnificativ. Este recomandata folosirea unor instrumente precum PageSpeed Insights oferit de Google sau Found.SEO-Tool pentru a identifica posibile blocaje sau standarde web incalcate.

Continutul: cantitate vs. calitate

Continutul website-ului trebuie sa fie clar, bine structurat, relativ scurt si, mai ales, corect din punct de vedere gramatical. Oamenii au tendinta de a condamna foarte usor orice greseala. Aceasta conduce la decizia rapida de a cauta o alta sursa de informare si ar putea ajunge foarte usor la concurenta. Motive aparent insignificante, precum lungimea textului, lipsa paragrafelor sau paragrafe prea lungi, litere lipsa, dezacorduri, folosirea unor adjective nepotrivite pot deranja si determina vizitatorii sa abandoneze website-ul.

Urmatoarele secvente sunt extrase din site-ul web al unei firme de traduceri legalizate. Cum ati evalua calitatea acestui text daca ati fi un client in cautarea unui serviciu de traduceri?

Cand calitatea intalneste preturi reduse, clientii nostri sunt multumiti. Venim in sprijinul companiilor cu servicii de traduceri autorizate si traduceri legalizate si interpretariat accesibile, realizate de  traducatori si interpreti autorizati de Ministerul Justitiei, care tin pasul cu schimbarile constante din economia noastra.
Dupa ani de experienta in domeniul traducerilor legalizate putem spune cu mandrie ca suntem in stare sa le oferim clientilor nostri cele mai bune solutii pe care le avem la dispozitie, indiferent de cerintele lor. Multumita echipei noastre de traducatori profesionisti, cu o pregatire solida si care au dobadit o experienta vasta de-a lungul anilor, toate proiectele noastre de traduceri sunt coordonate cu grija si experienta. Putem furniza traduceri profesionale nu numai din punct de vedere al continutului ci si al confidentialitatii.

Prima fraza este de-a dreptul poetica. Aproape ca-mi inspira combinatii precum: cand omul intalneste necunoscutul, cand natura intalneste orasul, cand dragostea intalneste pasiunea... Dupa aceea, aflam ca angajatii acestei firme "tin pasul cu schimbarile constante din economia noastra". Aceasta afirmatie este cel putin confuzanta, daca nu intriga de-a dreptul: avem de-a face cu contabili, analisti economici, brokeri? Poate are legatura cu faptul ca tarifele practicate de firma se vor raporta la starea economiei nationale!

In urmatorul paragraf se revine din nou pe taramul povestilor: "Dupa ani de experienta [...] putem spune cu mandrie ca suntem in stare [...]". Seamana cumva cu: "Dupa lupte seculare printul se intoarce victorios, calare pe un cal alb ca neaua." Lipsa unor repere clare - mai exact, despre cati ani de experienta vorbim - introduce un sentiment vag de lauda nemeritata si ingamfare, accentuat si de folosirea unui limbaj colocvial cu referinte de virilitate.

Ultima fraza este apogeul claritatii: "Putem furniza traduceri profesionale nu numai din punct de vedere al continutului ci si al confidentialitatii." Ma intreb cum arata oare o traducere profesionala din punct de vedere al confidentialitatii. Cand vine vorba de confidentialitate si incredere, ma indoiesc ca exista mai multe niveluri de profesionalism. Fraza aceasta mi-a adus aminte de stilul caragialesc, mai ales in contextului in care profilul de activitate al companiei este acela de traduceri. Va aduceti aminte de piesa "O noapte furtunoasa"?

Mita: Nae, pe care l-am iubit, pe care l-am adorat pentru eternitate, până la nebunie... Nae ma traduce. Ma traduce la sigur!
Catindatul: O iubeam, o iubeam!... şi ea mă traducea... cu un ofiţer de itidenţie.

In astfel de cazuri, rolul furnizorului de servicii de renovare a site-ului web este acela de a corecta un astfel de continut cu tenta narativa, de a elimina truismele sau exagerarile si de a crea un text impecabil din punct de vedere al mesajului transmis. Sa reformulam, asadar, cele doua paragrafe extrase din site-ul web al firmei Crescendo Traduceri:

Calitatea inalta si pretul corect al serviciilor noastre de traduceri autorizate, traduceri legalizate si interpretariat ne recomanda ca cei mai buni in sectorul de traduceri. Angajatii nostri sunt autorizati de Ministerul Justitiei. Crescendo Traduceri are o experienta de 10 ani in domeniul traducerilor si se adreseaza atat persoanelor fizice, cat si juridice. Experienta, profesionalismul si confidentialitatea sunt beneficiile colaborarii cu firma noastra.

Pare mult mai profesional si de incredere, nu-i asa?

Strategii vizibile de marketing online

Este dificil sa demonstrezi ca numarul vizitatorilor va creste, doar fiindca site-ul web arata diferit. Optimizarile paginilor web vor fi efectuate in background iar beneficiile acestor imbunatatiri sunt rareori vizibile imediat. Instrumente de genul Google Analytics vor fi un aliat important pentru a demonstra progresul realizat.

 

Concluzii

A convinge un client ca site-ul web personal sau al afacerii sale are nevoie de imbuntatiri sau schiar schimbari radicale este greu. Folosirea argumentelor mentionate mai sus poate fi de ajutor in multe cazuri.

Cel mai important este sa demonstrati unui client ca un website este pentru afacere ceea ce este locuinta pentru orice persoana. Asa cum o locuinta are nevoie de curatenie zilnica/saptamanala, de renovari anuale, de innoirea unor componente - electrocasnice sau mobilier -, de o vopsea proaspata, tot astfel un website are nevoie de renovari, de optimizari, de continut nou si, mai ales, de vizitatori noi. A lasa un website fara schimbari semnificative mai mult de un an, este ca si cum a-i abandona o casa...se va degrada si nimeni nu ii va mai calca pragul!

Mesajul pe care un client trebuie sa-l absoarba este acela ca daca un website reflecta un design vechi de 10 ani si cea mai recenta informatie a fost actualizata cu 2 ani in urma, un vizitator, un potential client, poate trage usor concluzia ca afacerea respectiva a data faliment. O solutie potrivita de eRenovare poate imbunatati prezenta online a afacerii si, cu siguranta, factorul de noutate va ajuta la cresterea numarului de vizitatori online.


Ultima actualizare: 05-04-2017

OPEN PLAZA

ARTICOLE

e-Renovare: modernizarea si imbunatatirea site-ului tau web

Despre "e-Renovare"

Un serviciu de modernizare, de innoire al unui site web pentru a-l ameliora din punct de vedere estetic, al interactiunii cu potentialii vizitatori si al calitatii continutului.

Identitate vizuala: logo-ul orasului tau

Identitate vizuala: logo-ul orasului tau

Un top personal al celor mai reprezentative logo-uri ale unor orase/capitale din Europa

Tipuri de logo: logomark, logotype si combinatie

Ce fel de logo preferati?

Vechimea sau noutatea afacerii d-voastra dicteaza un anume tip de logo, un anume design ...

Cele mai frecvente 5 greseli intalnite intr-un site web

5 greseli la prima vedere

Este momentul intalnirii dintre vizitator si pagina ta web. Dar, acesta se incrunta, se aud click-uri repetate de mouse, dupa care pagina este inchisa.

Gasiti greselile din site-ul web beopen.ro

Gasiti greseala!

O pagina de start ce abunda in greseli si incalcari ale principiilor de design web....www.beopen.ro

Relatia dintre sex si marketing - utilizarea imaginilor cu elemente senzuale, erotice in publicitate

Produsele noastre sunt ... sexy!

Un produs sau serviciu poate fi promovat facand uz de mesaje sau elemente erotice. O strategie indoielnica, ar spune ....

Identificarea defectelor si a continutului slab calitativ intr-un website

Consolidare... schimbare... eliminare...

Identificarea defectelor unui site web incepe cu ilustrarea unui scenariu de usabilitate, mai exact ...

Recompense, cost social si interactiunea cu chestionarele Daedalul Online

Frustrarea vine de la ... Daedalus Online

Completarea chestionarelor online este uneori recompensata. Alteori, recompensa este diminuata de "social cost".