Frustrarea vine de la .... chestionarele Daedalus Online

Nu am nimic impotriva sondajelor online (chestionare). Dimpotriva, consider ca sunt instrumente extrem de important pentru cercetare, fara de care multe dintre concluziile unei lucrari, unui studiu nu ar putea fi emise sau nu ar avea suficiente argumentate pentru a fi sustinute.
Daedalus Online se pretinde a fi una dintre companiile ce realizeaza exclusiv sondaje online pentru diverse firme din Romania, Europa sau Statele Unite ale Americii in domenii precum: pre-testare de reclame TV, lansari de noi produse, masurarea satisfactiei clientilor etc.
Pentru o perioada am fost convins in a fi membru al comunitatii Daedalus Online (ca urmare a promisiunii site-ului de a-si recompensa utilizatorii cu puncte ce pot fi transformate in bani) si am completat cateva dintre sondaje.
In realitate, conceptia sondajelor online propuse de Daedalus este un exemplu perfect de design ce creaza "social cost".

Social cost vine din Social Exchange Theory si este definit ca fiind orice element, interactiune sau factor care afecteaza negativ o persoana, in acest caz, utilizatorul ce completeaza un chestionar.

Cateva dintre elementele ce creaza social cost:

1. In email-ul trimis de Daedalus utilizatorul este informat ca in cazul in care corespunzi profilului cautat si completezi chestionarul in totalitate, vei primi un numar de puncte (de obicei 75 sau 100, in functie de lungimea chestionarului). In caz contrar, recompensa va fi de 20 de puncte. Pana aici, nimic neobisnuit. Ceea ce este ciudat este faptul ca in multe cazuri, utilizatorul nu este atentionat dupa primele 2-3 intrebari ca nu corespunde profilului, ci mult mai tarziu, dupa ce a completat jumatate sau chiar intregul chestionar. Ca urmare, este "recompensat" cu minimul de puncte, adica 20. Atasez o captura de ecran a contului meu Daedalus, unde se observa, in mod paradoxal, ca profilul meu nu corespunde nici macar o data sectorului targetat de Daedalus.

Prin urmare, asa zisa "recompensa" este furata de sub nasul utilizatorului si i se lasa doar resturile de la masa. O astfel de metoda de recompensare, mai ales cand se repeta, este de natura sa conduca la incetarea relatia utilizatorului cu site-ul.

2. Frustrarea utilizatorului, realizata prin 2 mijloace:

- timp irosit
- obiectiv imposibil de atins
Pentru a exemplifica, utilizatorul primeste un email incluzand un link catre chestionar. La deschiderea link-ului se afiseaza mesajul: "Va multumim pentru interes, dar studiul s-a inchis."

Acest scenariu genereaza un imens "social cost" prin faptul ca utilizatorul si-a pierdut timp pentru a deschide si citi mesajul, pentru a accesa link-ul, cu scopul de a completa acel chestionar. Utilizatorului i s-a refuzat posibilitatea de a atinge un obiectiv - acela de a completa chestionarul -, ceea ce va reduce considerabil probabilitatea de a mai deschide in viitor un mesaj sau un chestionar din partea Daedalus. Mai mult, frustrarea utilizatorului il poate determina sa considere orice comunicare din partea Daedalus ca fiind "SPAM".

3. Functionare defectuoasa a indicatorilor de progress
Este vorba de acel "progress bar" sau "completeness meter" (cum este definit in 'usability'). Recent, am incercat sa completez un chestionar si am fost frapat (enervat) de faptul ca pe masura ce avansam si raspundeam la intrebari, bara de progres indica in continuare 0%.
Atasez un video ce arata functionarea barei de progres.
Costul social creat de aceasta functie afecteaza nivelul de implicare al utilizatorului, dat fiind ca motivatia lui va fi diminuata de 2 factori: existenta unui obiectiv si dorinta de a atinge acel obiectiv.


Ultima actualizare: 27-05-2016

OPEN PLAZA

ARTICOLE

e-Renovare: modernizarea si imbunatatirea site-ului tau web

Despre "e-Renovare"

Un serviciu de modernizare, de innoire al unui site web pentru a-l ameliora din punct de vedere estetic, al interactiunii cu potentialii vizitatori si al calitatii continutului.

Identitate vizuala: logo-ul orasului tau

Identitate vizuala: logo-ul orasului tau

Un top personal al celor mai reprezentative logo-uri ale unor orase/capitale din Europa

Tipuri de logo: logomark, logotype si combinatie

Ce fel de logo preferati?

Vechimea sau noutatea afacerii d-voastra dicteaza un anume tip de logo, un anume design ...

Cele mai frecvente 5 greseli intalnite intr-un site web

5 greseli la prima vedere

Este momentul intalnirii dintre vizitator si pagina ta web. Dar, acesta se incrunta, se aud click-uri repetate de mouse, dupa care pagina este inchisa.

Gasiti greselile din site-ul web beopen.ro

Gasiti greseala!

O pagina de start ce abunda in greseli si incalcari ale principiilor de design web....www.beopen.ro

Relatia dintre sex si marketing - utilizarea imaginilor cu elemente senzuale, erotice in publicitate

Produsele noastre sunt ... sexy!

Un produs sau serviciu poate fi promovat facand uz de mesaje sau elemente erotice. O strategie indoielnica, ar spune ....

Identificarea defectelor si a continutului slab calitativ intr-un website

Consolidare... schimbare... eliminare...

Identificarea defectelor unui site web incepe cu ilustrarea unui scenariu de usabilitate, mai exact ...

Recompense, cost social si interactiunea cu chestionarele Daedalul Online

Frustrarea vine de la ... Daedalus Online

Completarea chestionarelor online este uneori recompensata. Alteori, recompensa este diminuata de "social cost".