Identitate vizuala: logo-ul orasului tau

Ca urmare a concursului lansat de Primaria Municipiului Bucuresti in vederea realizarii unui logo reprezentativ al orasului am decis sa fac un mic research si sa ma familiarizez cu logo-urile altor capitale/orase din Europa.
Mai mult, am vrut sa vad ce anume a inspirat crearea respectivului logo, ce a cantarit mai mult: aspectul istoric ori tendintele moderne, abstracte?
Am fost surprins sa descopar unele logo-uri, ce exprima foarte puternic identitatea, istoria si evolutia acelui oras (e.g. logo-ul orasului Lisabona). In cazul concursului pentru un nou logo al Bucurestiului, s-au auzit voci ce nu au fost de acord cu aceasta cheltuiala inutila de 50.000 lei. Acesti oameni sunt cei care esueaza lamentabil in a vedea importanta unui proces de branding, de creare a unei identitati vizuale puternice in vederea promovarii. Fiindca, pana la urma, un oras si, mai ales, o capitala, trebuie sa fie considerat un brand. Succesul unui astfel de brand poate veni din turism, din afaceri, din activitatile culturale si sociale. Ca in orice strategie de branding, identitatea vizuala, logo-ul, este destul de important. Un logo poate imbina nu numai istoria orasului si progresul modern, dar poate, de asemenea, identifica o strategie, un plan pe termen lung (e.g. oras "eco", "smart", cultural, etc.) prin care orasul se transforma.

Asadar, iata un top personal al celor mai reprezentative logo-uri ale unor importante orase europene (va asigur ca logo-ul Bucurestiului nu se regaseste printre ele).

1. Amsterdam


Logo-ul capitalei Olandei este unul puternic, de impact. Am locuit in acest oras pentru cativa ani si, pot sa afirm, ca cele 3 "X"-uri rosii pot transforma si cea mai banala scrisoare de informare trimisa de primarie intr-un document extrem de important pe care-l citesti pana la capat pentru a absorbi intreaga informatie.


Exista o confuzie pe care uneori turistii cu prejudecati o fac legat de acest logo pe care-l poti vedea aproape peste tot: cladiri, stalpi, steaguri, geamuri, ambalajul unor mancaruri traditionale.

Foto: http://www.mokums.nl/andreaskruizen.html

Succesiunea celor 3 simboluri XXX nu este o referinta catre celebrul "Red Light District", ci reprezinta crucile lui St. Andrew, un pescar ce a fost rastignit pe o cruce in forma de X in anul 1 DC. Simbolul dateaza din anul 1505 cand Amsterdamul era un sat de pescari si toate corabiile inregistrate aici purtau acest steag.
Un fapt interesant: daca pentru logo-ul orasului Bucuresti premiul a fost de aproape 10.000 €, primaria a platit 100.000 € doar pentru a muta numele orasului pe a 2-a linie (in designul initial era in continuarea cuvantului Gemeente (primarie)).

 

2. Eindhoven


Cand spui Eindhoven spui: Philips, creativitate si design tehnologic, energie. Noul logo al orasului dateaza din 2013 si este reprezentativ pentru ceea ce defineste acest oras: locul unde s-a nascut cea mai mare companie de electronice de renume international - Philips, cea mai puternica universitate de design tehnologic si, nu in ultimul rand, dezvoltarea tehnologica impresionanta a acestui oras, poate si datorita infuziei de informatie si cercetare adusa de catre expatii ce reprezinta aproximativ o treime din populatia orasului.

In plus, pentru a intari conceptul de energie si dinamicitate, aici activeaza si celebrul club de fotbal PSV Eindhoven.

 

3. Lisabona


Capitala Portugaliei foloseste un logo cu profunde rezonante istorice. Incepand cu Vasco da Gama, Magellan, Bartolomeu Dias si continuand cu incredibila acoperire a tuturor marilor si oceanelor lumii, portughezii si-au lasat amprenta in istorie, alaturi de olandezi, ca fiind cei mai renumiti navigatori ai tuturor timpurilor. Asadar, logo-ul Lisabonei nu poate fi reprezentativ fara silueta unei corabii.

De fapt, acest logo permite sa se intrevada 2 simboluri simultan: silueta unei corabii si, in acelasi timp, o ancora, ambele simboluri facand trimitere la trecutul istoric de navigatori si descoperitori ai altor continente. Pe fiecare latura a corabiei apar siluetele a 2 ciori, un simbol important al orasului, facand referire - putin sinistru, ce-i drept - la legenda Sfantului Vincent. Se pare ca un stol de ciori, zburand deasupra locului unde erau ascunse ramasitele umane ale sfantului, au permis regelui portughez Alfonso sa le recupereze si sa le aduca inapoi in Lisabona. Ciorile au continuat sa zboare deasupra corabiei transportand ramasitele sfantului pana in capitala. Astfel, corabia cu cele 2 ciori a devenit simbolul orasului, simbol ce poate fi regasit in multe elemente de design si arhitectura: in lampile stradale, in pavaj, pe cladiri, etc.

Crearea unui logo care sa aduca o reprezentare eleganta a unei traditii, a unui fapt istoric determinant, intr-o forma moderna este o provocare pentru orice designer. Logo-ul Lisabonei a reusit acest lucru cu succes.

 

4. Berlin


Este cel mai cunoscut monument al orasului Berlin. Este simbolul orasului, cu rezonante puternice in istorie. Este locul in care in 1990 s-a desfasurat ceremonia oficiala ce a marcat reunificarea Germaniei. Este legata de sfarsitul razboiului rece. De 225 de ani, poarta Brandenburg are, indubitabil, o puternica valoare simbolica si rezonanta pentru toti locuitorii si vizitatorii Berlinului. Nici nu se putea ca logo-ul orasului sa fie altceva decat reprezentarea iconica a acestei porti. De remarcat folosirea interesanta a conceptului de negativ space in crearea acestui logo.

 

5. Stockholm


Refacut in 2013, logo-ul capitalei Suediei imbina armonios aspectul istoric cu cel modern. A fost pastrata efigia Sfantului Erik, protectorul orasului, iar numele orasului a fost adaugat cu un font modern, sans serif, special creat pentru acest logo.

Afisat in alb-negru, acest logo ofera posibilitati multiple de utilizare in toate formele de comunicare vizuala.

 

6. Leiden


Leiden este un oras din nordul Olandei, locul de nastere al lui Rembrandt si orasul cu cea mai veche universitate din Olanda, datand din 1575. Ceea ce defineste, insa, acest oras este istoria sa de mai bine de 4 secole, o istorie marcata de cercetare si importante descoperiri stiintifice, in special in domeniul medical, ceea ce i-a adus orasului renumele de City of Discoveries.

Leiden este, de asemenea, supranumit City of Keys (Orasul Cheilor), ceea ce justifica logo-ul acestei municipalitati. Acest motiv al celor 2 chei incrucisate este intalnit la tot pasul. Simbolul dateaza din anul 1293 cand documentele oficiale erau marcate cu un sigiliu reprezentand pe apostolul Sf. Petru tinand in mana o cheie.

Logo-ul orasului Leiden este o imbinare armonioasa intre istorie si modernitate, dand nastere unor jocuri de cuvinte, precum Key to Discovery, invitand la cunoastere si la decoperirea acestui oras.

 

7. Bratislava


Chiar daca esti in trecere prin capitala Slovaciei, este imposibil sa nu remarci maretul castel al Bratislavei, dominand orasul de pe varful unui deal. Datorita pozitiei strategice, dealul pe care se ridica acest castel a reprezentat un punct de interes inca din epoca de piatra, odata cu aparitia primelor comunitati.

Situat in centrul Europei, punct de trecere intre Carpati si Alpi, masivul castel al Bratislavei cu cele 4 turnuri, domina nu doar orasul si Dunarea curgand in apropiere, dar ofera de asemenea o perspectiva asupra Austriei si, in vreme senina, asupra Ungariei.

Asadar, logo-ul orasului include in mod obligatoriu o reprezentare iconica a acestui castel.

 

8. Praga


Logo-ul orasului Praga este extrem de simplu; unii ar putea spune ca ar putea fi desenat de un copil in Paint. Ceea ce gasesc remarcabil la acest logo este faptul ca au reusit sa includa aspectul multilingv, international, deschiderea orasului catre Europa si catre lume. Este interesant ca, desi au o istorie bogata si obiective turistice nenumarate (Castelul Praga, Palatul Wallenstein, Charles Bridge, Dancing House, Old Town Square, cel mai vechi ceas astronomic, inca functional), logo-ul este unul actual, contemporan, punand accent pe culorile vibrante ale steagului orasului si numele orasului in mai multe limbi de circulatie internationala.

Aceasta deschidere este vizibila si in dezvoltarea orasului din turism. In Tripadvisor, Praga a fost in 2016 pe pozitia a 6-a in topul celor mai vizitate orase din lume.


Open Plaza, prin serviciul de eRenovare, creaza logo-uri personalizate pentru website-ul afacerii d-voastre. Puteti vedea aici cateva dintre creatiile noastre grafice, in materie de logo.


Ultima actualizare: 29-05-2017

OPEN PLAZA

ARTICOLE

e-Renovare: modernizarea si imbunatatirea site-ului tau web

Despre "e-Renovare"

Un serviciu de modernizare, de innoire al unui site web pentru a-l ameliora din punct de vedere estetic, al interactiunii cu potentialii vizitatori si al calitatii continutului.

Identitate vizuala: logo-ul orasului tau

Identitate vizuala: logo-ul orasului tau

Un top personal al celor mai reprezentative logo-uri ale unor orase/capitale din Europa

Tipuri de logo: logomark, logotype si combinatie

Ce fel de logo preferati?

Vechimea sau noutatea afacerii d-voastra dicteaza un anume tip de logo, un anume design ...

Cele mai frecvente 5 greseli intalnite intr-un site web

5 greseli la prima vedere

Este momentul intalnirii dintre vizitator si pagina ta web. Dar, acesta se incrunta, se aud click-uri repetate de mouse, dupa care pagina este inchisa.

Gasiti greselile din site-ul web beopen.ro

Gasiti greseala!

O pagina de start ce abunda in greseli si incalcari ale principiilor de design web....www.beopen.ro

Relatia dintre sex si marketing - utilizarea imaginilor cu elemente senzuale, erotice in publicitate

Produsele noastre sunt ... sexy!

Un produs sau serviciu poate fi promovat facand uz de mesaje sau elemente erotice. O strategie indoielnica, ar spune ....

Identificarea defectelor si a continutului slab calitativ intr-un website

Consolidare... schimbare... eliminare...

Identificarea defectelor unui site web incepe cu ilustrarea unui scenariu de usabilitate, mai exact ...

Recompense, cost social si interactiunea cu chestionarele Daedalul Online

Frustrarea vine de la ... Daedalus Online

Completarea chestionarelor online este uneori recompensata. Alteori, recompensa este diminuata de "social cost".