Produsele noastre sunt ...sexy!

Relatia dintre sex si marketing este una de succes (Sex sells). Aceasta este o opinie des intalnita printre oamenii de marketing.

Insa, pentru adevaratii specialisti, este evident ca nu orice produs sau serviciu poate fi promovat facand uz de mesaje sau elemente erotice. Desigur, este simplu sa folosesti elemente sexuale sau senzuale in mod explicit.

Este binecunoscut ca orice imagine cu tenta erotica atrage atentia. Este o atractie instinctiva puternica si, cel care a creat acea reclama, stie acest lucru. Exista insa o problema: imaginile pot fi atat de puternice, de seducatoare, incat exista riscul ca numele produsului tau sa fie complet ignorat si cei care au vazut reclama ta sa nu-si aduca aminte despre ce produs ori serviciu era vorba.

Un banner senzual

Scenariu: o persoana viziteaza pagina unui forum cu intrebari si raspunsuri din domeniul legislativ. Dintr-o data, privirea ii este atrasa de un banner ce tocmai s-a schimbat in partea dreapta a ecranului. Trec cateva secunde lungi, tacute, dupa care privirea se muta inapoi la textul din pagina. Nu este ceea ce cauta si, imediat, apasa pe butonul de navigare la pagina anterioara.

Ce a starnit interesul vizitatorului in pagina web descrisa in scenariul de mai sus?

Raspunsul, in imaginea urmatoare:

Daca rosul aprins al bluzei si decolteul generos al fetei din imagine nu au fost suficiente pentru a atrage atentia, vizitatorul primeste un indiciu suplimentar asupra zonei de interes: coltul foii de hartie din mana dreapta formeaza o sageata evidenta ce directioneaza privirea catre decolteu.

Daca s-ar crea o harta de tip "heatmap" pentru aceasta imagine, probabil ca 90% dintre vizitatori nu ar putea reproduce numele produsului (FACTURIS) sau faptul ca este un produs software pentru facturi. Cele cateva elemente pe care acestia le-ar putea mentiona ar fi: decolteu, bluza rosie si "clienti fericiti". Probabil ca nimeni nu ar observa ca textul scris cu negru contine o greseala: "Tesetaza" in loc de "Testeaza".

Tendinte actuale in relatia marketing - sex

Reclamele web/bannerele/clip-urile video ce se folosesc in mod explicit de elemente erotice/sexuale se considera in prezent apanajul unui comerciant lenes al carui target este de a vinde rapid un produs cumva indoielnic din punct de vedere calitativ.

O imagine erotica este ca o perdea de ceata aruncata peste ochii potentialului cumparator, astfel incat acesta sa se concentreze la elemente superficiale, de suprafata, in defavoarea aspectelor tehnice detaliate si aplicabilitatii concrete a produsului.

Desi imaginile cu tenta erotica atrag atentia, ele nu mai au totusi acelasi impact precum in urma cu cativa ani. Fiindca suntem bombardati la televizor cu imagini mult mai incarcate sexual decat un simplu decolteu sau un picior dezvelit, este posibil ca reclama d-voastra sa fie asociata cu cine stie ce revista sau emisiune de cancan, trecand astfel neobservata.

Un posibil vizitator observa cu coada ochiului fata pe jumatate dezbracata din reclama, nu remarca mesajul sau numele produsului si se gandeste: "vreo vedeta de pe plaiurile romanesti a facut iarasi striptease la vreo emisiune" si trece mai departe. In fapt, reclama d-vostra este despre tigle si acoperisuri (sau, un program sotware de facturare, precum in scenariul de mai sus).

Este de apreciat marketing-ul in care folosirea elementelor sexuala este doar aluziva. Acestea dovedesc ingenuitate si, in acelasi timp, grija de a nu ofensa consumatorii.

O reclama superba ce aplica acest principiu este creata de agentia de publicitate DDB, Milan pentru VW Cabrio Beetle. In aceasta imagine nu exista nici o parte anatomica umana expusa, in schimb prin 2 elemente - cuvantul "Topless." si imaginea neclara a acoperisului masinii prin care se face aluzie la scenele cenzurate din filme sau imagini, se promoveaza modelul de masina decapotabila.

Un model de urmat, nu credeti?


Ultima actualizare: 05-04-2017

OPEN PLAZA

ARTICOLE

e-Renovare: modernizarea si imbunatatirea site-ului tau web

Despre "e-Renovare"

Un serviciu de modernizare, de innoire al unui site web pentru a-l ameliora din punct de vedere estetic, al interactiunii cu potentialii vizitatori si al calitatii continutului.

Identitate vizuala: logo-ul orasului tau

Identitate vizuala: logo-ul orasului tau

Un top personal al celor mai reprezentative logo-uri ale unor orase/capitale din Europa

Tipuri de logo: logomark, logotype si combinatie

Ce fel de logo preferati?

Vechimea sau noutatea afacerii d-voastra dicteaza un anume tip de logo, un anume design ...

Cele mai frecvente 5 greseli intalnite intr-un site web

5 greseli la prima vedere

Este momentul intalnirii dintre vizitator si pagina ta web. Dar, acesta se incrunta, se aud click-uri repetate de mouse, dupa care pagina este inchisa.

Gasiti greselile din site-ul web beopen.ro

Gasiti greseala!

O pagina de start ce abunda in greseli si incalcari ale principiilor de design web....www.beopen.ro

Relatia dintre sex si marketing - utilizarea imaginilor cu elemente senzuale, erotice in publicitate

Produsele noastre sunt ... sexy!

Un produs sau serviciu poate fi promovat facand uz de mesaje sau elemente erotice. O strategie indoielnica, ar spune ....

Identificarea defectelor si a continutului slab calitativ intr-un website

Consolidare... schimbare... eliminare...

Identificarea defectelor unui site web incepe cu ilustrarea unui scenariu de usabilitate, mai exact ...

Recompense, cost social si interactiunea cu chestionarele Daedalul Online

Frustrarea vine de la ... Daedalus Online

Completarea chestionarelor online este uneori recompensata. Alteori, recompensa este diminuata de "social cost".